top of page

Jak se žije ve Španělsku za pandemie 2020/21

Možná už víte, že jsem byla v zimním semestru v Madridu jako lektorka češtiny pro Španěly na Lektorátu češtiny na půdě Universidad Complutense de Madrid (UCM). Jaká tam byla situace vzhledem k pandemickým, covidovým opatřením?


(jedná se o úryvek ze zatím nezveřejněné závěrečné zprávy z pobytu, proto ten ,,suchý tón" :)


Pandemická situace v Madridu byla v průběhu celého semestru velmi špatná, region hlavního města však oproti ostatním španělským oblastem omezoval otevírací dobu obchodů a restaurací jen velmi málo. Stejně tak zákaz vycházení byl v Madridu vždy nejkratší možný, po většinu času byl jeho začátek stanoven na půlnoc - bary a restaurace zavíraly s ohledem na tento zákaz. Omezené bylo shromažďování, nejvyšší počet byl 6 osob. Některá muzea byla uzavřena, jiná fungovala v omezeném či kontrolovaném režimu (byl zapsán každý návštěvník i s kontaktem na něj).


V celém Španělsku trvalo po celou dobu mého působení nařízení nosit chirurgické roušky na všech veřejných prostorách, uvnitř i venku, za všech okolností kromě stravování. V prvních měsících semestru byl Madrid uzavřen, vyjet šlo pouze s dokumentem potvrzeným odůvodněním. Do ostatních regionů byl střídavě taktéž omezován vstup. Letecká doprava mezi ČR a Španělskem byla každým měsícem omezenější. V období kolem Vánoc a v lednu již existovaly jen poslední přímé letecké spoje Málaga-Praha. Cestování tedy nebylo úplně vhodné či jednoduché, nebylo však nemožné. Na druhou stranu v Madridu zůstala otevřená nejen některá muzea a kulturní budovy, ale i divadla, obchody i obchodní domy, kavárny, parky atp. V blízkosti Madridu lze navštívit také hory.


Aktualizace z února 2021: Nyní, pokud vím, už jsou zrušeny všechny přímé lety mezi Španělskem a Českou republikou, obvykle až do května či léta.


18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page